Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żabie udka saute

 

Składniki:

  • 1 kg udek z żab
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju.
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 rozdrobniony pomidor bez skórki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczka papryki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, partiami obsmażać na niej przyprawione solą i pieprzem udka. Obrumienione udka odkładać na talerz. Usunąć z patelni oliwę (umyć) podgrzać w niej masło i olej, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać mąkę i mieszając odrobinę ją zrumienić. Dodać zimny bulion drobiowy i mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory, natkę i paprykę, gotować kilka minut. Do wrzącego, przyprawionego sosu dodać obrumienione udka i gotować powoli 2 minuty. Podawać gorące.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *