Składniki:
- 1 kg udek z żab
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju.
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 rozdrobniony pomidor bez skórki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- ½ łyżeczka papryki
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, partiami obsmażać na niej przyprawione solą i pieprzem udka. Obrumienione udka odkładać na talerz. Usunąć z patelni oliwę (umyć) podgrzać w niej masło i olej, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać mąkę i mieszając odrobinę ją zrumienić. Dodać zimny bulion drobiowy i mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory, natkę i paprykę, gotować kilka minut. Do wrzącego, przyprawionego sosu dodać obrumienione udka i gotować powoli 2 minuty. Podawać gorące.