Składniki: 1 kg pangi 6 dkg masła 25 dkg pieczarek 1/8 białego wina 3 dkg tartej bułki sól, pieprz Sos beszamelowy: 5 dkg masła 4 dkg mąki ok. ¼ l mleka ok.1/4 l smietany 1-2 żółtka 4 dkg sera tylżyckiego Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na porcje, posolić. Kapelusze pieczarek…
Tag: białe wino
Zupa rybna
Bulion rybny Doroty
by Dorota Gach • • 0 Comments
Cielęcina
Goleń cielęca w białym winie
by Ola Korus • • 0 Comments
Składniki: 4 kawałki goleni cielęcej 150 g mąki 8 łyżek oliwy 25 g masła 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 gałązki rozmarynu 1 szkl. wytrawnego białego wina 400 g pomidorów 1 szkl. bulionu wołowego Sposób wykonania: Mięso oprószyć mąką po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas…
Marynaty
Marynata czerwona do mięs
by Adam Kwietniewski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ajwaru 50 g suszonych pomidorów 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu 4 łyżki oleju Sposób wykonania: Koncentrat pomidorowy wymieszać z białym winem, sosem sojowym oraz ajwarem. Następnie pomidory posiekać a ziarna pieprzy rozgnieść i dodać do…