Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Goleń cielęca w białym winie

Składniki:

  • 4 kawałki goleni cielęcej
  • 150 g mąki
  • 8 łyżek oliwy
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 szkl. wytrawnego białego wina
  • 400 g pomidorów
  • 1 szkl. bulionu wołowego

Sposób wykonania:

  1. Mięso oprószyć mąką po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
    Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojony seler, marchewkę oraz czosnek i smażyć około 3 minut.
    Po tym czasie wlać bulion, wino oraz pomidory razem z zalewą.
    Wrzucić jeszcze listki laurowe i dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać powstałym sosem mięso.
    Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *