Składniki:
- 400 g wołowiny
- 400 g cielęciny
- 1 cebula
- 3 łyżki okruchów białego pieczywa
- garść natki pietruszki
- garść rozmarynu
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- porcja pomidorów
- 1 kula mozzarelli
- 8 łyżek startego parmezanu
- garstka liści bazylii 1 bochenek białego chleba
Sposób wykonania:
- Do dużej miski włożyć wołowinę, cielęcinę, okruchy chleba, posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz wbić jajko.
Całość odkładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe pulpety, które smażyć na rozgrzanej oliwie.
Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać je sosem i posypać parmezanem oraz mozzarellą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 45 minut.
Przed podaniem posypać listkami bazylii.