Składniki:
- 7 solonych śledzi
- 4 jabłka
- 4 cebule
- 30 dag korniszonów
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 szkl. ketchupu
- ½ szkl. octu winnego
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka musztardy
- sól
Sposób wykonania:
Śledzie zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia je odcedzić i pokroić w cienkie paski.
Następnie obrane jabłka pokroić w kostkę i dodać do śledzie razem z cebulą pokrojoną w krążki i ogórkami pokrojonymi w plasterki.
Całość wymieszać.
Na koniec łączymy ketchup z winem, octem praz musztardą.
Pod koniec cały czas mieszając powoli dolewać oliwę.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem pudrem i polać sosem sałatkę.