Składniki: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka białego wina szczypta cukru szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z octem po czym dodać wino, cukier oraz paprykę. Całość dokładnie wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: białe wino
Małże
Mule zapiekane z okruchami chleba
by Tomek Gromadzki • • 0 Comments
Składniki: 500 g świeżych omułków 7 łyżek wytrawnego białego wina 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 150 g okruchów miąższu białego pieczywa garść posiekanej natki pietruszki sok z 1cytryny 2 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Mule oczyścić, usuwając uszkodzone i otwarte. Następnie zalać je winem, wrzucić czosnek i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około…
Cielęcina
Wątróbka cielęca z cebulką
by Paulina Kasza • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy 55 g masła 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 g wątróbki cielęcej garść posiekanej natki pietruszki 7 łyżek wytrawnego białego wina sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklic na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Gdy cebula się zarumieni wyjąć ją razem z czosnkiem a na patelnie wrzucić wątróbkę pokrojoną…
Ryby
Marnowany miecznik
by Weronika Starosta • • 0 Comments
Składniki: 4 steki z miecznika starta skórka i sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 7 łyżek wytrawnego białego wina pieprz oliwa natka pietruszki Sposób wykonania: Sok i skórkę z cytryny wymieszać z posiekanym chilii, czosnkiem, oliwą oraz winem. Powstałą marynatą zalać filety miecznika i wstawić do lodówki na…
Wieprzowina
Filet wieprzowy w białym winie
by Monika Konkol • • 0 Comments
Składniki: 2 filety wieprzowe 70 g mąki wymieszanej z solą oraz pieprzem 100 g masła 1 łyżka oliwy 5 łyżek wytrawnego białego wina 125 ml bulionu garść liści bazylii Sposób wykonania: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, które rozbić tłuczkiem po czym obtoczyć je w przyprawionej mące. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Następnie mięso…