Składniki: 4 pstrągi 100 ml octu winnego 3 łyżki białego wina 1 łyżeczka soli 4 łyżki masła 4 łyżeczka kaparów Sposób wykonania: Wodę wymieszać z octem, winem oraz solą po czym doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody włożyć rybę i gotować 15 minut. Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru i przełożyć do naczynia…
Tag: białe wino
Raki
Raki w sosie ogórkowym
by Karol Szymański • • 0 Comments
Składniki: 750 g świeżych raków sól ½ cebuli dymki 50 g masła 3 łyżki mąki 250 ml białego wina 250 ml wywaru z raków 100 g gęstej śmietany pieprz 1 pęczek koperku 500 g mięsa z raków 20 ml aquavitu Sposób wykonania: Obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić je jeszcze na mniejsze…
Koktajle i Shake
Zimny poncz pomarańczowy
by Kasia Duraj • • 0 Comments
Składniki: 10 obranych, pokrojonych w plastry pomarańczy 5 łyżek cukru ½ szklanki likieru pomarańczowego ½ szklanki soku cytrynowego 1 litr białego wytrawnego wina 1 litr wina gazowanego Sposób przyrządzenia: W szklanym dużym słoju umieścić plastry pomarańczy, dodać likier, cukier, sok cytrynowy, odstawić do lodówki na 3 godziny, dodać wino, odstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem…
Łosoś
Filet z łososia w sosie śmietanowo winnym
by Donata Kuklińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z łososia ze skórą 2 łyżki oleju 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka gęstej śmietany kremowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pokrojony na porcje filet z łososia przyprawić, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej i obrumienić na nim porcje ryby smażąc po 20 minuty z każdej strony. Dodać wino,…
Wódka
Poncz z ananasem
by Robert Guzowski • • 0 Comments
Składniki: 750 ml białego wina 100 ml rumu 1 puszka ananasa 1 cytryna 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru wanilii Sposób wykonania: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok a ananasa pokroić w kostkę. Następnie wino wymieszać z rumem oraz sokiem ananasowym, dodać jeszcze wanilię, cukier oraz skórkę z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu pod…