Składniki:
- 750 g świeżych raków
- sól
- ½ cebuli dymki
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki
- 250 ml białego wina
- 250 ml wywaru z raków
- 100 g gęstej śmietany
- pieprz
- 1 pęczek koperku
- 500 g mięsa z raków
- 20 ml aquavitu
Sposób wykonania:
- Obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić je jeszcze na mniejsze kawałki.
Następnie wrzucić je do garnka i dusić kilka minut.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, po czym oprószyć ją mąką i wlać wino oraz wywar.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do powstałego sosu wrzucić mięso raków, koperek oraz ogórki.
Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz aquavitem.