Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek koperku sól 12 raków Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić, dodać do nich koperek i zalać całość osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia. Do gorącej wody wrzucić raki i ponownie zagotować, wówczas garnek przykryć i odstawić na 8 minut. Po tym czasie raki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętych…
Kategoria: Raki
Raki
Raki w sosie ogórkowym
by Karol Szymański • • 0 Comments
Składniki: 750 g świeżych raków sól ½ cebuli dymki 50 g masła 3 łyżki mąki 250 ml białego wina 250 ml wywaru z raków 100 g gęstej śmietany pieprz 1 pęczek koperku 500 g mięsa z raków 20 ml aquavitu Sposób wykonania: Obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić je jeszcze na mniejsze…
Raki
Raki w śmietanie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: raki 30 sztuk masło 20 g koper 1 pęczek śmietana gęsta 250 ml bułka tarta 1 łyżka sól natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Wodę należy delikatnie posolić i zagotować ją z koprem. Na wrzątek wrzucać czyste raki i gotować do 15 minut. Odsączyć raki na sitku, usunąć z nich przewód pokarmowy. W rondelku należy stopić…