Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: białe wino

Poncz na sylwester

Składniki: 750 ml białego wina 150 ml wódki 150 g cukru 3 pomarańcze 2 cytryny Sposób wykonania: Z owoców ścieramy skórkę i wyciskamy sok po czym wymieszać je z wódką oraz cukier., Całość podgrzać ale nie doprowadzając  do wrzenia. Następnie wlać wódkę, wymieszać i rozlać do szklanek.

Filet z indyka w miodowo cytrynowym sosie

Składniki: 1 filet z piersi indyka Glazura: 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku 1 łyżka musztardy 1 szklanka białego wina sok z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać pozostałe składniki…

Pstrąg wędzony z makaronem

Składniki: 400 g szerokiego makaronu 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 4 szalotki 3 pomidory ½ szkl. białego wina 2 łyżki przyprawy cytrynowo-pieprzowej 200 g pstrąga wędzonego 1 łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Makaron zalać osoloną wodą i gotować około 10 minut. W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane szalotki oraz czosnek, wówczas dodać…

Sos do wędzonej ryby

Składniki: 120 ml oleju 2 łyżki octu z białego wina 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy 3 łyżki posiekanego kopru sól Sposób wykonania: Ocet wymieszać z miodem oraz szczyptą soli. Następnie nie przerywając ucierania dodać musztardę oraz stopniowo olej. Gdy całość zgęstnieje dodać koperek.

Nasączona sałatka ziemniaczana

Składniki: 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 g cebuli 100 ml wywaru wołowego 2 łyżki soku z białego wina 4 łyżki oleju sól pieprz cukier puder Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry po czym dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wywar podgrzać z dodatkiem octu i polać nim sałatkę.…