Składniki: 2 kg muli 3 pomidory 500 ml wina ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 3 łyżki oliwy cebula 5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po czym zeszklić je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać paprykę pokrojona w kostkę i trzymać na małym ogniu około 1 minuty.…
Tag: białe wino
Ryby
Ogony langusty w winie
by Anna Stachura • • 1 Comment
Składniki: 4 ogony langusty 4 pomidory 100 ml białego wytrawnego wina 1 pęczek natki kolendry 3 łyżki oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Posiekać czosnek oraz papryczki po czym przesmażyć na rozgrzanym oleju po czym dodać pokrojone w kostkę pomidory i trzymać na ogniu kolejną minutę.…
Ryby
Miecznik w białym winie
by Ola Aleksandrowicz • • 0 Comments
Składniki: 2 plastry miecznika 100 ml białego wytrawnego wina kilka pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Rybę oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwię. W trakcie przewracania ryby na drugi bok dodać posiekany czosnek, papryczkę oraz…
Sosy
Sos z galaretki porzeczkowej
by Ela Kubica • • 0 Comments
Składniki: 100 g galaretki porzeczkowej sok z 1 pomarańczy ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy 2 łyżki startego chrzanu 1 kieliszek deserowego białego wina szczypta soli szczypta cukru Sposób wykonania: Galaretkę dokładnie utrzeć z chrzanem oraz ze starą skórką. Doprawić do smaku solą oraz cukrem po czym wlać wino…
Sosy
Sos francuski do sałaty
by Dagmara Łukaszewska • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oleju słonecznikowego sok z cytryny łyżeczka zmielonej gorczycy sok z 2 pomidorów 2 łyżki białego wina 2 ząbki czosnku sól szczypta cukru Sposób wykonania: Czosnek posiekać po czym utrzeć go z cukrem, gorczycą, cukrem oraz sokiem z pomidorów. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Sos można przechowywać do kilku dni w…