Składniki:
- 3 cytryny
- 12 łyżeczek cukru
- 6 kieliszków wódki
- 6 kostek cukru
- woda sodowa
Składniki: skórka z połowy pomarańczy 1 litr wódki 45% 2 łyżeczki cukru od herbaty Sposób przyrządzenia: Obraną i pokrojoną skórkę z pomarańczy zalać wódką, dodać cukier, który należy rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem. Pozostawić na 3-4 dni po czym przelać przez filtr do kawy. Czystą wódkę wlać do butelek.
Składniki: 1 szkl. miodu naturalnego 1 szkl. wody 2 szkl. spirytusu ½ szkl. cukru Sparzona skórka z pomarańczy ½ laski wanilii kawałek gałki muszkatołowej kilka goździków szczypta cynamonu Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niej przyprawy korzenne oraz skórkę pomarańczową i trzymamy na ogniu kilka minut.. W między czasie na rozgrzanej…
Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 10 ml soku cytrynowego 30 ml nektaru cytrynowego 80 ml soku pomarańczowego 7 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze razem z 3 pokruszonymi kostkami lodu. Następnie przecedzić całość przez sitko i przelać do koktajlowego kieliszka. Wrzucić pozostałe kostki lodu i udekorować owcami.
Składniki: 90 ml wódki 30 ml brandy wiśniowej 1 ml Campari 6 kostek lodu spirala ze skórki cytrynowej Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze razem z poruszonym lodem. Następnie przecedzić całość przez sitko i przelać do koktajlowego kieliszka. Przed podaniem udekorować skórką cytrynowa wbitą do wykałaczki.