Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik korzenny

Składniki:

  • 1 szkl. miodu naturalnego
  • 1 szkl. wody
  • 2 szkl. spirytusu
  • ½ szkl. cukru
  • Sparzona skórka z pomarańczy
  • ½ laski wanilii
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu

    Sposób wykonania:
    Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niej przyprawy korzenne oraz skórkę pomarańczową i trzymamy na ogniu kilka minut..
    W między czasie na rozgrzanej patelni skarmelizować cukier po czym dodać do niego miód.
    Podgrzewać nie przerywając mieszania, wówczas dodać spirytus a potem wywar korzenny.
    Całość wymieszać i przelać do butelek.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *