Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie dokładnie umyć po czym pokroić je na ćwiartki. Przełożyć je do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Odstawić na 30 dni w nasłonecznione miejsce. Pamiętając aby przynajmniej raz Zienie poruszać słojem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.…
Tag: spirytus
Porady i Ciekawostki
Benedyktynka
by Tomasz Siwak • • 0 Comments
Składniki: ½ łyżeczki goździków ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki majeranku ½ łyzeczka mięty pieprzowej ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki korzenia rabarbaru ½ łyżeczki piołunu 1 szkl cukru ½ l wody 1 l spirytusu 1 łyżka szafranu 1 łyżka lawendy Sposób wykonania: Do słoja wsypać goździki, cynamon, majeranek, miętę, tymianek, rabarbar oraz piołun. Następnie przygotować syrop…
Porady i Ciekawostki
Aroniówka
by Filip Kopka • • 0 Comments
Składniki: ½ kg aronii ½ kg cukru ½ l spirytusu ½ l wódki Sposób wykonania: Aronię dokładnie oczyścić, usuwając szypułki i ogonki po czym wstawić je do ciepłego piekarnika na kilka minut. Zabieg ten spowoduje, że aronia zyska łagodniejszy smak. Następnie przełożyć ją do słoika. Zasypać cukrem i zalać wódką i spirytusem. Odstawić na co…
Porady i Ciekawostki
Anyżówka
by Damian Głowacz • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl cukru ½ l spirytusu ½ l wódki ½ l wanilii skórka cytrynowa 5 goździków ½ kory cynamonu garść ziaren anyżu Sposób wykonania: Do słoja wrzucić ziarna anyżu, dodać do niego cynamon i skórkę z cytryny. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i…
Porady i Ciekawostki
Ananasówka
by Tadeusz Piaskowski • • 0 Comments
Składniki: ¼ ananasa ½ l spirytusu ½ szkl cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Ananasa obrać po czym owinąć go gazą i obwiązać sznurkiem. Następnie spirytus wlać do słoja i w słoju tym powiesić wcześniej przygotowany kawałek ananasa. Ananas nie może dotykać spirytusu. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie ugotować…