Składniki:
- ½ łyżeczki goździków
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyzeczka mięty pieprzowej
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki korzenia rabarbaru
- ½ łyżeczki piołunu
- 1 szkl cukru
- ½ l wody
- 1 l spirytusu
- 1 łyżka szafranu
- 1 łyżka lawendy
Sposób wykonania:
Do słoja wsypać goździki, cynamon, majeranek, miętę, tymianek, rabarbar oraz piołun.
Następnie przygotować syrop z wody o cukru i gdy jest jeszcze gorący zalać nim zioła w słoiku.
Odstawić do ostygnięcia po czym wlać spirytus.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę aby zioła mogły opaść na dno słoika.
Wówczas dodać jeszcze lawendę i szafran.
Ponownie wymieszać i przefiltrować.
Rozlać do butelek i przechowywać przez kilka miesięcy.