Składniki: 30 dag kłączy tataraku ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Kłącza tataraku dokładnie oczyścić po czym je rozdrobnić. Przełożyć je do słoja i zasypać cukrem oraz zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 30 dni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać…
Tag: spirytus
Porady i Ciekawostki
Ajerkoniak Krystiana
by Krystian Dybich • • 0 Comments
Składniki: ½ laski wanilii ¼ l spirytusu 5 żółtek ¼ lg cukru ½ l mleka Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko, wrzucić laskę wanilii i doprowadzić do wrzenia. Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać razem z mlekiem. Gdy składniki się połączą dodawać…
Porady i Ciekawostki
Agrestówka Krystiana
by Krystian Dybich • • 0 Comments
Składniki: 1 kg agrestu ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Agrest dokładnie umyć, usuwając szypułki po czym lekko je rozgnieść i przełożyć do słoika. Zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni poruszać delikatnie słojem. Po tym czasie agrestówkę…
Porady i Ciekawostki
Wiśnie zalane spirytusem
by Dawid Suchodolski • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Morele oblane spirytusem
by Kaja Szczęśniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg moreli 1 szkl cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Morele dokładnie oczyścić. Następnie do rondelka wsypać cukier i zalać go szklanką wody. Gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Wówczas wrzucić do niego morele i gotować kilka minut. Następnie odstawić je na całą noc. Następnego dnia morele odsączyć,…