Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ajerkoniak Krystiana

Składniki:

  • ½ laski wanilii
  • ¼ l spirytusu
  • 5 żółtek
  • ¼ lg cukru
  • ½ l mleka

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko, wrzucić laskę wanilii i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać razem z mlekiem.
Gdy składniki się połączą dodawać stopniowo spirytus.
Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na co najmniej 2 godziny aby ajerkoniak mógł zgęstnieć.
Dla miłośników czekolady można dodać rozpuszczoną tabliczkę czekolady i wówczas powstanie czekolady likier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *