Składniki:
- 10 dag żółtego sera
- 30 dag bułki
- 4 łyżki mąki
- 4 jajka
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 300 ml mleka
- 3 łyzki masła
- 1 kieliszek wiśniówki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
3 łyżki ziemnego mleka wymieszać z mąką.
Resztę mleka natomiast wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia po czym odstawić do ostygnięcia.
W między czasie bułkę pokroić w drobna kostkę i usmażyć na rozgrzanym maśle, które potem rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Następnie do ostudzonej masy dodać jeszcze żółtka, szczypiorek, ser i alkohol.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać masę do formy z grzankami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.