Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suflet na chrupiących grzankach

Składniki:

  • 10 dag żółtego sera
  • 30 dag bułki
  • 4 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 300 ml mleka
  • 3 łyzki masła
  • 1 kieliszek wiśniówki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
3 łyżki ziemnego mleka wymieszać z mąką.
Resztę mleka natomiast wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia po czym odstawić do ostygnięcia.
W między czasie bułkę pokroić w drobna kostkę i usmażyć na rozgrzanym maśle, które potem rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Następnie do ostudzonej masy dodać jeszcze żółtka, szczypiorek, ser i alkohol.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać masę do formy z grzankami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *