Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wódka

Jałowcówka

Składniki: 1 l wódki 20 suszonych jagód jałowca 1 łyżka cukru Sposób wykonania: Jagody zalać wódką. Następnie cukier rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, ostudzić i dodać do wódki. Wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni. Po tym czasie przefiltrować przez watę i przelać do butelek. Zakorkować i odstawić na 2-3 miesiące.

Pieprzówka

Składniki 1 l wódki 20 ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Pieprz rozgnieść i zalać go wódką. Następnie cukier podsmażyć na suchej patelni po czym wymieszać go ze 100 ml wody. Trzymać jeszcze na małym ogniu aby się rozpuścił, wówczas zdjąć go z ognia, ostudzić i wymieszać z wódką. Naczynie zamknąć i odstawić na…