Składniki:
- 500 g świeżych omułków
- 7 łyżek wytrawnego białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 150 g okruchów miąższu białego pieczywa
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z 1cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mule oczyścić, usuwając uszkodzone i otwarte.
Następnie zalać je winem, wrzucić czosnek i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 4 minut.
Po tym czasie je odcedzić i usunąć te które się nie otworzyły.
Oddzielić mięso i odstawić na bok z połowa muszli.
Okruchy pieczywa podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym wymieszać z natką pietruszki.
Na połówkach muszli ułożyć mięso, posypać je kruszonką i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Skropić jeszcze oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 5 minut.
Przed podaniem oprószyć pieprzem.