Składniki:
- 2 kg baraniny lub cielęciny z udźca
- słonina (bekon, boczek)
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i zbędnych błon. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem i tą pastą starannie natrzeć mięso. Zawinąć w folię odłożyć na noc do lodówki. Słoninę pociąć w duże cienkie plastry. Owinąć nimi mięso i osznurować bawełnianym sznurkiem. Piec w piekarniku początkowo w temperaturze 200 stopni, po przyrumienieniu w temperaturze 170 aż mięso zmięknie. Po przestudzeniu i zestaleniu w lodówce, zdjąć sznurek, podawać na udekorowanym półmisku.
Uwaga: pieczeń można podawać również jako danie gorące.