Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń farmerska na zimno

Składniki:

    • 2 kg baraniny lub cielęciny z udźca
    • słonina (bekon, boczek)
    • 6 ząbków czosnku
    • sól, pieprz, majeranek


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i zbędnych błon. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem i tą pastą starannie natrzeć mięso. Zawinąć w folię odłożyć na noc do lodówki. Słoninę pociąć w duże cienkie plastry. Owinąć nimi mięso i osznurować bawełnianym sznurkiem. Piec w piekarniku początkowo w temperaturze 200 stopni, po przyrumienieniu w temperaturze 170 aż mięso zmięknie. Po przestudzeniu i zestaleniu w lodówce, zdjąć sznurek, podawać na udekorowanym półmisku.
    Uwaga: pieczeń można podawać również jako danie gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *