Składniki:
- 1 kg polędwica wołowa środkowa
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek obrać. Długim, wąskim nożem ponacinać wzdłuż polędwicę i naszpikować pokrojonymi na połowę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek zmiksować z oliwą i przyprawami. Pastą starannie natrzeć mięso, zawinąć w folię i odłożyć na noc do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni, wstawić na blasze mięso, a gdy się przyrumieni obniżyć do temperatury 160 stopni. Dopiec polewając często winem i powstałym sosem aby mięso nie wyschło.
Uwaga: można podawać jako danie gorące lub jako zimne mięso.