Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona polędwica mocno czosnkowa

Składniki:

    • 1 kg polędwica wołowa środkowa
    • 1 główka czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek obrać. Długim, wąskim nożem ponacinać wzdłuż polędwicę i naszpikować pokrojonymi na połowę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek zmiksować z oliwą i przyprawami. Pastą starannie natrzeć mięso, zawinąć w folię i odłożyć na noc do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni, wstawić na blasze mięso, a gdy się przyrumieni obniżyć do temperatury 160 stopni. Dopiec polewając często winem i powstałym sosem aby mięso nie wyschło.
    Uwaga: można podawać jako danie gorące lub jako zimne mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *