Składniki:
- 2 kg schab
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ziaren sezamu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso obrać z błon, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce, wymieszać s Olą i pieprzem i tą pastą natrzeć starannie mięso. Zawinąć w filię i pozostawić na noc w lodówce. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i skarmelizować na nim koncentrat pomidorowy, wystudzić. Przełożyć do kubka, dodać oliwę, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i taką ilością pieprzu aby było pikantne, zmiksować. Mieszaniną tą starannie natrzeć schab, obsypać ziarnami sezamu. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni piec 10 minut, a następnie obniżyć do 170 , podlać kilkoma łyżkami wody i dopiec polewając powstałym sosem. Podawać na udekorowanym półmisku.
Uwaga: koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem ale wtedy odpowiednio zmniejszamy ilość oliwy i przypraw. Możemy podawać też jako danie gorące.