Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki kokosowe

Składniki:
Naleśniki:

  • 10 dkg mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta startej startej skórki cytrynowej
  • tłuszcz do smażenia

Farsz:

  • 1 szklanka startego świerzego kokosu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 8 dkg brązowego cukru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia:
Mąkę, cukier puder i sól przesiać. Rozmieszać, dodać mleko, jajko i rozpuszczone masło, zmiksować, dodać olejek waniliowy i skórkę z cytryny, jeszcze raz rozmieszać. Na patelni posmarowanej tłuszczem upiec cienkie naleśniki. Składniki farszu wymieszać, przesiekać nożem. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zawinąć dwa brzegi do środka, zwinąć w rulon. Każdy z naleśników posmarować masłem, zapiec w piekarniku. Doskonale smakują podane wraz z lodami waniliowymi.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *