Składniki:
Naleśniki:
- 10 dkg mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
- kilka kropli olejku waniliowego
- szczypta startej startej skórki cytrynowej
- tłuszcz do smażenia
Farsz:
- 1 szklanka startego świerzego kokosu
- 1 łyżka rodzynek
- 8 dkg brązowego cukru
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, cukier puder i sól przesiać. Rozmieszać, dodać mleko, jajko i rozpuszczone masło, zmiksować, dodać olejek waniliowy i skórkę z cytryny, jeszcze raz rozmieszać. Na patelni posmarowanej tłuszczem upiec cienkie naleśniki. Składniki farszu wymieszać, przesiekać nożem. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zawinąć dwa brzegi do środka, zwinąć w rulon. Każdy z naleśników posmarować masłem, zapiec w piekarniku. Doskonale smakują podane wraz z lodami waniliowymi.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia