Składniki:
- 50 dkg chudej wołowiny albo jagnięciny pokrojonej w plasterki
- 1 pokrojona w pół plastry cebula
- 3 łyżki masła
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku zgnieciony
- 1 łyżeczka octu
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- grzanki z białego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
Mięso gotować w wodzie z dodatkiem cebulki i przypraw. Gdy mięso będzie miękkie odcedzić wywar. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masło, obsmażyć na nim mięso na brązowy kolor, odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnie dołożyć resztę masła, zeszklić na nim czosnek. Do wywaru dodać mięso, ocet, czosnek, zagotować, przyprawić, dodać ryż, podgrzać. Podawać z grzankami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab