Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżki wody
- 4 żółtka
- 6 szalotek
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- ½ łyżki miodu
- ½ łyżki brązowego cukru
- kostka rosołowa
- szczypta mielonego imbiru
- pieprz, chili do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzewać sok z cytryny, miód, i cukier. Dodać do smaku pieprzu, chili i kostkę rosołową, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce wymiesza mąkę, wodę, żółtka, sól i pieprz. Wymyte i osuszone piersi z kurczaka moczyć w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, pokroić w plastry. Podawać z sosem w sosjerce.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia