Składniki:
- 50 dkg wołowiny bez kości
- 25 dkg wieprzowiny bez kości
- 70 dkg kiszonej kapusty
- ½ szklanki śmietany
- 1 marchewka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę i wieprzowinę pokroić w słupki. Obraną marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, cebulę w pół plastry. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na ogniu 1,5 godziny. Kapustę pokroić drobniej, wypłukać, dodać do gotującej się zupy, gotować jeszcze razem przez około 1 godzinę, pod koniec gotowania dodać koperek, pietruszkę i zgnieciony czosnek, przyprawić do smaku. Przed podaniem dodać śmietanę.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia