Składniki:
- 350 g kurzych wątróbek
- sól
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 2 łyżki tartej skórki pomarańczy
- 2 liście laurowe
- 120 ml czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- pieprz
Sposób wykonania:
- Posiekana cebulę ora czosnek udusić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojoną na kawałki wątróbkę, skórkę z pomarańczy oraz liście laurowe.
Wymieszać i trzymać na ogniu około 3 minut.
Po tym czasie wątróbki wyjąć a na patelni wlać wino, śmietanę i koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać i gotować do zgęstniania, wówczas wyjąć listki laurowe a wrzucić wątróbkę.
Trzymać jeszcze chwile na ogniu aby wszystko się zagrzało.