Składniki: 1 kura 100 g smalcu 1 szkl śmietany 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 300 g kiszonej kapusty pęczek natki pietruszki 5 g pieprzu kminek sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać kurę pokrojoną na porcję, obsmażyć. Wówczas podlać odrobiną wody i wrzucić jeszcze posiekany czosnek, kminek, sól oraz…
Tag: z kury
Listy
Kawior żydowski
by Mariusz • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg wątróbek kurzych 300 g smalcu z gęsi 8 jajek 300 g cebuli sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki przesmażyć na patelni. W miedzy czasie na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę a jajka ugotować na twardo po czym drobno je posiekać. Usmażoną wątróbkę również posiekać i dodać do niej jajka oraz cebulkę. Całość dokładnie…
Listy
Kurze wątróbki w sosie śmietanowo-winnym
by Ewa Sierota • • 0 Comments
Składniki: 350 g kurzych wątróbek sól 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki tartej skórki pomarańczy 2 liście laurowe 120 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę ora czosnek udusić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojoną na kawałki wątróbkę, skórkę z pomarańczy oraz liście…
Zupy
Zupa – krem ze szparagów
by Łucja Filip • • 0 Comments
Dodatki
Farsz z kury i ryżu do pierogów
by Róża Gołąb • • 0 Comments
Składniki: 500 g ugotowanej kury 1 szkl. ugotowanego ryżu 2 łyżki masła łyżka gęstej śmietany sól ½ łyżeczka gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Mięso z kury posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać do niego ryż oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz gałkę muszkatołową.