Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wątróbki

Wątróbki drobiowe duszone w winie z jabłkiem

Składniki: ½ kg wątróbek 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta białego mielonego pieprzu 1 cebula 2 winne jabłka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól Sposób wykonania; Wątróbki natrzeć ziołami prowansalskimi i zalać białym winem, odstawić na kilka godzin. W między czasie cebulę pokroić na piórka i podsmażyć ją…

Wątróbki drobiowe w wytrawnym winie

Składniki: ½ kg wątróbek 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta białego mielonego pieprzu 1 cebula 2 winne jabłka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól   Sposób wykonania; Do wina dodać zioła prowansalskie, wymieszać i zalać nim wątróbki. Odstawić na kilka godzin. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną w…

Smażone gęsie wątróbki

Składniki: 500 g gęsich wątróbek 250 ml mleka 2 łyżki maki 3 łyżki  skalrowanego  masła sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie je odcedzić, oczyścić z błon i pokroić na plastry, które oprószyć mąką. Następnie smażyć je na silnym ogniu na rozgrzanym maśle około 3 minut z każdej…

Kurze wątróbki w sosie śmietanowo-winnym

Składniki: 350 g kurzych wątróbek sól 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki tartej skórki pomarańczy 2 liście laurowe 120 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu  pomidorowego 2 łyżki śmietany pieprz Sposób wykonania: Posiekana cebulę ora czosnek udusić  na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojoną na kawałki wątróbkę, skórkę z pomarańczy oraz liście…