Składniki:
- ½ kg wątróbek
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta białego mielonego pieprzu
- 1 cebula
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób wykonania;
Do wina dodać zioła prowansalskie, wymieszać i zalać nim wątróbki.
Odstawić na kilka godzin.
Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną w piórka cebulę po czym wrzucić wątróbki odsączone z marynaty i smażyć około 15 minut.
W między czasie w rondelku rozgrzać masło, wówczas wrzucić do niego cząstki jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
Udusić po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec wątróbki przełożyć na półmisek, wokół ułożyć cebulę oraz jabłka i oprószyć całość solą oraz pieprzem.