Składniki:
- ½ kg wątróbek
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta białego mielonego pieprzu
- 1 cebula
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób wykonania;
Wątróbki natrzeć ziołami prowansalskimi i zalać białym winem, odstawić na kilka godzin.
W między czasie cebulę pokroić na piórka i podsmażyć ją na rozgrzanym oleju.
Wówczas dodać wątróbki i smażyć około 15 minut.
Następnie jabłka pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne lecz pozostawiając skórkę.
Udusić je na rozgrzanym maśle, wówczas je oprószyć solą oraz pieprzem.
Miękką cebulkę ułożyć na półmisku, oprószyć solą oraz pieprzem a wokół rozłożyć uduszone jabłka.