Składniki:
- owoce jagodowe 1/4 kg
- miód 1 łyżka
- sok z jabłek 1 szklanka
- masło 100 g
- wanilia 1 laska
- grysik 100 g
- chudy twaróg 500 g
- jajka 2 sztuki
- sól
- mąka 100 g
Sposób przyrządzenia:
Owoce należy umyć i oczyścić, a następnie zagotować je z miodem i sokiem
jabłkowym, odstawić z ognia. Masło należy stopić w garnuszku, z wanilii
wydrążyć miąższ. Masło, miąższ z wanilii, grysik, twaróg, sól, mąkę i
jajka należy wymieszać ze sobą i wyrobić gładkie ciasto, odstawić na
około 20 minut. W garnku należy zagotować wodę i lekko ją osolić, z
ciasta uformować knedle i gotować je na wolnym ogniu przez 15- 20 minut
do momentu ich wypłynięcia. Knedle można podawać z przecierem owocowym.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos