Zupa: 1 torebka kminku 1 szkl mleka 1 szkl wody 1 l bulionu sól pieprz Kluseczki : 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 szkl grysiku sól Sposób wykonania: Do wody wlać mleko i wsypać kminek. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie całość przecedzić i powstały wywar przelać do bulionu.…
Tag: grysik
Listy
Knedle białym serem
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 750 g białego sera 150 g masła 120 g bułki tarteju 80 g grysiku 4 jajka sól cukier Sposób wykonania: Ser przetrzeć przez sito po czym dodać do niego jabłka, grysik, tartą bulkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie z ciasta formować knedle, które gotować w osolonej…
Listy
Kasza manna z bananami
by Ewelina Król • • 0 Comments
Składniki: 1 dojrzały banan 1 szklanka soku jabłkowego 2 szklanki kaszy manny 2, 5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Kaszę mannę wymieszać z wodą, gotować mieszając 5 minut, schłodzić. Banana obrać, pokroić. Ugotowaną mannę i pozostałe składniki zmiksować w blenderze, wyłożyć do miseczek i podawać. Deser można uatrakcyjnić dodając posiekane migdały, rodzynki…
Listy
Suflet jabłkowy Kasi
by Katarzyna Baszczewska • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg masła 15 dkg cukru 4 jajka 60 dkg twarożku 4 łyżki kaszy manny 75 dkg winnych jabłek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, a następnie twarożek i kaszę mannę, oraz ubite na sztywno białka. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne…
Listy
Kluski z grysiku do zup
by Julia Klocek • • 0 Comments
Składniki: 30 g grysiku 20 g masła jajko sól olej Sposób wykonania: Jajko roztrzepać po czym dodać do niego grysik i szczyptę sol. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. W między czasie utrzeć masło i dodać do go masy grysikowej. Całość dokładnie utrzeć. Z powstałego ciasta nabierać łyżką kawałki, które obtoczyć w oleju…