Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kminkowa z kluskami

Zupa:

  • 1 torebka kminku
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz

Kluseczki :

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szkl grysiku
  • sól

Sposób wykonania:
Do wody wlać mleko i wsypać kminek.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie całość przecedzić i powstały wywar przelać do bulionu.
Doprowadzić do wrzenia.
W między czasie masło, jajka oraz grysik dokładnie ze sobą rozetrzeć.
Doprawić do smaku solą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie nabierać łyżką odrobinę ciasta i wrzucać na gotującą się zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *