Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- ½ litra kwasu chlebowego
- 1 marchew
- 1 cebula
- ½ selera
- 1 pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso dokładnie oczyścić po czym natrzeć majerankiem, natką pietruszki oraz oprószyć solą i pieprzem.
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, którymi obłożyć mięso.
Całość zalać kwasem chlebowym i wstawić do piekarnika.
W trakcie pieczenia przewracać mięso a gdy sos zacznie wyparowywać podlewać go kwasem chlebowym.
Miękkie mięso wyjąć z piernika a d powstałego sosu z pieczenia dodać mąkę przesmażoną na maśle.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Przed podaniem mięso pokroić na plastry i polać go sosem.