Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy wołowe faszerowane

Składniki:

  • 1 ½ kg zrazówki
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżki zmielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso pokroić na zrazy które rozbić tłuczkiem.
Pozostałe okrawki zmielić razem z boczkiem, wówczas dodać bułkę tartą, ziele angielskie, majeranek oraz wbić jajka.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą.
Powstałym farszem posmarować zrazy, które zawinąć i spiąć wykałaczką. Przełożyć je do brytfanny wysmarowanej masłem. Wierzch również posypać wiórkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia podlewać bulionem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *