Składniki:
- 1 ½ kg zrazówki
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ łyżki zmielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- 1 szkl bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso pokroić na zrazy które rozbić tłuczkiem.
Pozostałe okrawki zmielić razem z boczkiem, wówczas dodać bułkę tartą, ziele angielskie, majeranek oraz wbić jajka.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą.
Powstałym farszem posmarować zrazy, które zawinąć i spiąć wykałaczką. Przełożyć je do brytfanny wysmarowanej masłem. Wierzch również posypać wiórkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia podlewać bulionem.