Składniki:
- 1 kg mostu jagnięcego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem
- sól
- pieprz
- tłuszcz
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Oliwę wymieszać z sosem czosnkowym z miodem, dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Powstałą marynatą natrzeć mostek jagnięcy i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i odstawić jeszcze na godzinę w temperaturze pokojowej.
Wówczas przełożyć mięso do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Polać je marynatą i wstawić do rozgrzanego piernika.
Piec na złoty kolor w trakcie polewając pozostałą marynatą a na wierzchu położyć kawałek masła.