Składniki:
- 1 kg filetów z piersi z indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- ½ szkl soku pomarańczowego
- garść żurawin
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
Sos sojowy wymieszać z oliwą oliwek, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Powstałą marynatą natrzeć mięso iw stawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut.
Po tym czasie piec na grillu z obu stron na złoty kolor.
W między czasie do rondelka wlać sok z pomarańczy, które podgrzać na małym ogniu, wówczas dodać miód, rozmaryn oraz żurawiny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem.
Trzymać na małym ogniu około2 0 minut pod przykryciem.
Po tym czasie zestawić z ognia, a gdy ostygnie zmiksować na gładki sos.
Polać nim piersi z indyka przed podaniem.