Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 1 ½ łyżki masła
- 2/3 bulionu
- 3 łyżki porto
- 1 łyżka dżemu z czerwonych porzeczek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 4 kiście czerwonej porzeczki
Sposób wykonania:
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu i odstawić na bok.
Na tą samą patelnie wlać bulion, dodać dżem i porto.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu, aż dżem się rozpuści, wówczas dodać mąkę wymieszaną w małej ilości wody.
Gotować jeszcze około 2 minut i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso pokroić w plastry, polać sosem i udekorować porzeczkami oraz natką pietruszki.