Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z porto i porzeczkami

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 ½ łyżki masła
  • 2/3 bulionu
  • 3 łyżki porto
  • 1 łyżka dżemu z czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 4 kiście czerwonej porzeczki

Sposób wykonania:

  1. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu i odstawić na bok.
    Na tą samą patelnie wlać bulion, dodać dżem i porto.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu, aż dżem się rozpuści, wówczas dodać mąkę wymieszaną w małej ilości wody.
    Gotować jeszcze około 2  minut i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Mięso pokroić w plastry, polać sosem i udekorować porzeczkami oraz natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *