Składniki:
- 1 kaczka
- 2 łyżki tłuszczu
- 6 pomarańcz
- cytryna
- 60 g masła
- 6 kostek cukru
- łyżka mąki
- 1 szkl. białego wina
- 25 g likieru pomarańczowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kaczkę natrzeć solą i oprószyć lekko pieprzem po czym przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec w trakcie polewając sosem z pieczenia.
W między czasie z cukru oraz wody przygotować jasny karmel do którego dodać sok wyciśnięty z 3 pomarańcz oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do momentu, aż odparuje połowa płynu, wówczas wlać 1 szkl. wody i gotować na bardzo małym ogniu.
Następnie kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i ułożyć na półmisku.
Pozostałe pomarańcze pokroić na małe kawałki i obłożyć nimi kaczkę.
Mąkę wymieszać z likierem pomarańczowym po czy dodać sos z pieczenia kaczki.
Do brytfanny wlać wino dobrze wypłukać i wlać do sosu spod kaczki, który dokładnie wymieszać i przelać do gotującego się sosu.
Pozostawić na ogniu do zagęszczenia i polać nim kaczkę.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K