Składniki:
- 1 indyk
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 200 ml śmietany
- 1 żółtko
- sok z ½ cytryny
- 2 l wody
- 1 cebula
- 2 goździki
- 2 listki laurowe
- natka pietruszki
- liście selera
- tymianek
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę, goździki, listki laurowe, liście selera, marchewki, tymianek, natkę pietruszki zalać 1 l wody i ugotować wywar po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
Indyka ułożyć w dużym garnku, zalać go wcześniej przygotowanym wywarem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,2 godz.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją 300 ml wywaru z ugotowanego indyka.
Całość ubijać trzepaczką nadal trzymając na ogniu ok. 5 min, zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas dodać żółtko roztrzepane ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Ponownie sos wymieszać, podgrzać ( nie gotować).
Indyka podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i polać sosem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K