Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszny indyk w białym sosie

Składniki:

  • 1 indyk
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 200 ml śmietany
  • 1 żółtko
  • sok z ½ cytryny
  • 2 l wody
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • liście selera
  • tymianek
  • 2  marchewki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę, goździki, listki laurowe, liście selera, marchewki, tymianek, natkę pietruszki zalać 1 l wody i ugotować wywar po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
    Indyka ułożyć w dużym garnku, zalać go wcześniej przygotowanym wywarem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,2 godz.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją 300 ml wywaru z ugotowanego indyka.
    Całość ubijać trzepaczką nadal trzymając na ogniu ok. 5 min, zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas dodać żółtko roztrzepane ze śmietaną i sokiem z  cytryny.
    Ponownie sos wymieszać, podgrzać ( nie gotować).
    Indyka podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i polać sosem.

    Przepis został nadesłany na  "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *