Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś z Francji

 

Składniki:

  • 1 młoda gęś
  • tłuszcz
  • 50 dag karczochów
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. śmietanki
  • 2 dag mąki
  • 4 dag rodzynków
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • przyprawa francuska

 

Sposób wykonania:

  1. Gęś dokładnie natrzeć solą, pieprzem, curry oraz przyprawą francuską po czym odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
    Następnie uformować tuszkę w kieszeń, którą polać tłuszczem i skropić winem oraz śmietaną.
    Wrzucić karczochy i pozostawić na ogniu do miękkości gęsi, wówczas gęś wyjąć, usunąć kości i podzielić na porcję.
    Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę aby powstała jasna zasmażka, którą rozprowadzić sosem, który powstał podczas duszenia .
    Całość dokładnie wymieszać, trzymać na ogniu przez kilka minut po czym doprawić do smaku.
    Gęś ułożyć na półmisku i polać sosem.

     

    Przepis został nadesłany na  „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *