Składniki:
- 1 młoda gęś
- tłuszcz
- 50 dag karczochów
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- ½ szkl. śmietanki
- 2 dag mąki
- 4 dag rodzynków
- sól
- pieprz
- curry
- przyprawa francuska
Sposób wykonania:
- Gęś dokładnie natrzeć solą, pieprzem, curry oraz przyprawą francuską po czym odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
Następnie uformować tuszkę w kieszeń, którą polać tłuszczem i skropić winem oraz śmietaną.
Wrzucić karczochy i pozostawić na ogniu do miękkości gęsi, wówczas gęś wyjąć, usunąć kości i podzielić na porcję.
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę aby powstała jasna zasmażka, którą rozprowadzić sosem, który powstał podczas duszenia .
Całość dokładnie wymieszać, trzymać na ogniu przez kilka minut po czym doprawić do smaku.
Gęś ułożyć na półmisku i polać sosem.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K