Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cebulowa z piekarnika

Składniki:

    • 4 duże cebule
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 łyżka mąki
    • 4 kromki chleba
    • 10 dag startego sera  grujera
    • sól
    • pieprz

     

    Sposób wykonania:
    W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wówczas wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.
    Trzymać na ogniu cały czas mieszając aby się nie zarumieniła.
    Następnie gdy cebula stanie się przezroczysta należy szybko oprószyć ją mąką.
    Wymieszać całość drewnianą łyżką i pozostawić na ogniu do zarumienia się mąki, wówczas wlać energicznym ruchem 1 l wody.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 20 min.
    W między czasie kromkę chleba pokroić na 4 części, które zarumienić na reszcie oliwy po czym wstawić na kilka minut do piekarnika.
    Zarumieniony chleb wyjąć z i rozłożyć do 4 miseczek i zalać je ugotowaną zupą.
    Na koniec posypać jeszcze startym serem i wstawić do piekarnika na ok. 10 min.

    Przepis został nadesłany na  „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *