Składniki:
- • 4 duże cebule
• 4 łyżki oliwy
• 1 łyżka mąki
• 4 kromki chleba
• 10 dag startego sera grujera
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wówczas wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.
Trzymać na ogniu cały czas mieszając aby się nie zarumieniła.
Następnie gdy cebula stanie się przezroczysta należy szybko oprószyć ją mąką.
Wymieszać całość drewnianą łyżką i pozostawić na ogniu do zarumienia się mąki, wówczas wlać energicznym ruchem 1 l wody.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 20 min.
W między czasie kromkę chleba pokroić na 4 części, które zarumienić na reszcie oliwy po czym wstawić na kilka minut do piekarnika.
Zarumieniony chleb wyjąć z i rozłożyć do 4 miseczek i zalać je ugotowaną zupą.
Na koniec posypać jeszcze startym serem i wstawić do piekarnika na ok. 10 min.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewa K