Składniki:
- 50 dkg małży
- 2 łyżeczki masła
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól, pieprz
- 20 dkg ulubionego makaronu
- 1 posiekana papryczka chili – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, odrzucić te które są otwarte. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, odstawić. W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać małże wraz z muszlami, lub jeśli używamy posiekanego mięsa, mięso, smażyć mieszając 1 minutę. Dodać wino, a gdy zacznie wrzeć dodać śmietanę i pietruszkę, dusić 2 minuty, dodać płynną zawartość muszli, wymieszać. Na patelnię dodać makaron, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzewać aż danie nabierze odpowiedniej temperatury i podawać.
Uwaga: do przygotowania dania możemy użyć posiekanego mięsa małży. W tym celu po umyciu małże należy delikatnie otworzyć, odlać do kubka płynną zawartość muszli, mięso oderwać i posiekać.