Składniki:
- 1 kg chudej wołowiny
- 12 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 10 dag marynowanych cebulek
- 1 szkl. rosołu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wołowinę pokroić w kostkę, którą oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
Następnie boczek pokroić w kostkę, którą wytopić na rozgrzanej patelni, wówczas wrzucić mięso i trzymać na ogniu do uzyskania jasnobrązowego koloru po czym dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do zeszklenia się cebuli.
Gdy cebula się zeszkli zalać całość bulionem, wrzucić liść laurowy i pozostawić na ogniu ok. 1 godz. do miękkości mięsa.
W połowie duszenia dodać pokrojoną w plasterki marchew a pod koniec marynowane cebulki odsączone z zalewy. Całość wymieszać i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Paulla