Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowy gulasz Paulli

 

Składniki:

  • 1 kg chudej wołowiny
  • 12 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 10 dag marynowanych cebulek
  • 1 szkl. rosołu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Wołowinę pokroić w kostkę, którą oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
    Następnie boczek pokroić w kostkę, którą wytopić na rozgrzanej patelni, wówczas wrzucić mięso i trzymać na ogniu do uzyskania jasnobrązowego koloru po czym dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do zeszklenia się cebuli.
    Gdy cebula się zeszkli zalać całość bulionem, wrzucić liść laurowy i pozostawić na ogniu ok. 1 godz. do miękkości mięsa.
    W połowie duszenia dodać pokrojoną w plasterki marchew a pod koniec marynowane cebulki odsączone z zalewy. Całość wymieszać i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *