Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- łyżki maki
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie śmietany 22 %
Sposób wykonania:
- Śliwki zalać winem i odstawić na 1 godz.
W między czasie polędwiczki pokroić poprzecznie na 2 cm plastry, które oprószyć mąką i zarumienić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać ¾ wina ze śliwek i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
Następnie przelać sos do osobnego rondelka i gotować do momentu, aż odparuje ¼.
Połowę śliwek rozgnieść widelcem i dodać do sosu razem ze śmietaną.
Całość dokładnie wymieszać i gotować aż zgęstnieję i dodać pozostałe śliwki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do gotowego sosu włożyć mięso i podgrzać.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla