Składniki:
– 1 kaczka (ok.2kg)
– 2-3 łyżek miodu
– olej sezamowy
– 2 pęczki szczypioru
– sos Hoisin
– sos śliwkowy
– słodki sos sojowy
– ogórek
– 200g mąki
Wykonanie:
W dużym garnku zagotować wodę, następnie oczyszczona kaczkę włożyć we wrzątek i gotować przez 5 min. Następnie kaczkę wyjąc i dobrze osuszyć.
Kaczkę za pomocą pędzla zabejcować miodem i sosem sojowym, i powiesić na haku w suchym, zimnym miejscu na godzinę, aby skruszała. Następnie ponownie "pomalowac" kaczkę miodem i wywiesić na kolejne 7 godzin do skruszenia, w chłodnym miejscu. Tak skruszałą kaczkę, wstawić do w żaroodpornym naczyniu do pieca i w temp.200 stopni, piec po 45 min. na każdym boku.
W międzyczasie zarobić ciasto na naleśniki; mieszając w misce 100ml wody i 200g mąki. Rozcierając ciasto aż stanie się gładkie. Ciasto odstawić na 10 min. Następnie rozwałkować, podzielnic na drobne naleśniki. Naleśniki posmarować olejem sezamowym poczym upiec na patelni.
Gotowa kaczkę wyjąc z pieca, obedrzeć z chrupiącej skorki, pokroić w plasterki.
Następnie kawałki kaczki polane sosem kłaść na naleśnika wraz z pokrojonymi w pałeczki ogórkiem i szczypiorkiem, pozawijać i Smacznego.
1 comment for “Kaczka po pekińsku 2”