(dla 4 osób)
Składniki:
– 2 duże filety z piersi kurczaka,
– 100g krojonego bambusa,
– 1 słodka papryka,
– 5 łyżek rosołu z kury,
– 1 jajko,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– 3/4 szklanki oleju,
– 1 łyżeczka oleju sezamowego,
– sól,
– pieprz,
– mielona papryka.
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, posolić, posypać przyprawami i odstawić na 15 min.
Jajko wymieszać z mąką ziemniaczaną i odrobiną soli.
W powstałym cieście zanurzać kawałki mięsa, a następnie smażyć przez ok. 5-10 min. Następnie wyjąć mięso z patelni, wlać olej i smażyć przez ok. 2 min. bambus i pokrojoną w paski paprykę.
Rosół i olej sezamowy wlać do smażących się jarzyn. Na koniec włożyć usmażone kawałki kurczaka. Mieszając smażyć wszystko przez ok. 1 min. Potrawę można podawać z ryżem lub chińskim makaronem.