(dla 4 osób).
Składniki:
– 300g wieprzowiny,
– 150g krojonego bambusa,
– 8 grzybów POKU,
– 2 małe cebule,
– 1 białko kurze,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 2 łyżki wina ryżowego (lub sherry),
– ½ łyżeczki oleju sezamowego,
– 3 łyżki oleju,
– ½ łyżeczki cukru,
– sól.
Wykonanie:
Grzyby POKU moczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 min., następnie gotować ok. 15 min. Przepłukać i odciąć końcówki nóżek, a następnie pokroić w cienkie paski. Zostawić 4 łyżki wywaru z grzybów. Cebule pokroić na kawałki długości ok. 2,5 cm.
Mięso umyć i pokroić na plasterki o szerokości ok. 2 cm. W miseczce ubić białko z połowa mąki ziemniaczanej.
Dodać pokrojone mięso i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso, aż się zrumieni. Wyjąć, osączyć z oleju. Na tym samym oleju smażyć przez 30 sekund cebule, bambus i grzyby.
Następnie zlać olej z patelni. Dodać sos sojowy, wino, cukier i wymieszać. Resztę mąki ziemniaczanej wymieszać z małą ilością wywaru z grzybów. Gotować przez 1 min. Dodać mięso, wymieszać, zagotować. Wlać olej sezamowy i ponownie wymieszać.